« »


小樽S邸

日本の北端、北海道南西部に位置する小樽市に建つ、若い夫婦2人と幼い子供1人のための個人住宅。N 合同会社プロデュース企画の一環として空間構成とデザイン監修を行った。
冬期の厳しい気候の中で、また雑然とした周辺環境の中で、柔らかな光につつまれた広場のような空間を考えた。北国の柔らかい光を効果的に利用するために、壁を床から跳ね出すように構成し、下部から入る光が空間の気積を形成している。太陽の動きによって刻々と移り変わる光によって、一見閉ざされた抽象的で大きな空間の中にいながらも、時間や季節を柔らかくを感じる、落ち着きのある生活の佇まいを実現している。

A single house for a young couple and a daughter, located in Hokkaido, the north end of Japan. As a project produced by N-LLC., we designed the basic configuration of the space and supervised of the design.
In the hard climate condition, and also in the environment of wilderness of houses, a square like space softly filled with the natural sunlight was designed. In order to utilize the soft light in northland, the external wall is set as hanged over the floor and the light comes from the bottom fills the space. By the natural light changing with every moment according to the movement of sunlight, the stable and calm life has been realized where people softly feel the changes of time and seasons, while seemingly being in the big closed and abstract space.


back to works / 作品一覧に戻る